Project ‘Emmen geeft energie’

Huishoudens in de gemeente Emmen betalen jaarlijks gezamenlijke maar liefst € 90 miljoen aan energiebedrijven. Het overgrote deel van dat geld verdwijnt uit de regio en de gemeente heeft daarop gezegd: “Dit kan anders!”. In het najaar van 2017 heeft de gemeenteraad de vernieuwde energienota 2017 – 2020 ‘Emmen geeft energie’ vastgesteld. Hiermee richt de gemeente zich op het lokaal en duurzaam produceren én consumeren van energie. In 2021 heeft de gemeenteraad besloten de energienota te verlengen tot en met 2023.

Ambitie 2050

In 2050 wil de gemeente Emmen meer energie opwekken dan gebruiken. Er zijn al veel initiatieven die hieraan bijdragen. Inwoners, bedrijven en het onderwijs, samen zetten we ons in voor een energieneutrale gemeente. In 2050 gebruiken inwoners en bedrijven in de gemeente Emmen geen fossiele brandstoffen meer voor het verwarmen van gebouwen. Zijn auto’s elektrisch of verbruiken ze andere duurzame brandstoffen. Werken we aan het verduurzamen van woningen en bedrijventerreinen. Produceren we grotendeels onze eigen elektriciteit en delen dit ook met anderen in energiecoöperaties. Zoeken we slimme oplossingen voor opslag en vraag en aanbod van elektriciteit.

Een hoge ambitie, maar zeker niet onmogelijk. De gemeente geeft aan dat we deze ambitie halen we alleen als we hier samen mee aan de slag gaan. Emmen geeft energie! En DNN draagt hier vanzelfsprekend graag aan bij. 

Voordelen dakisolatie

In het kader van het verduurzamen van woningen gaat DNN aan de slag met dakisolatie. Waarom dakisolatie? Om een woning te verwarmen heb je energie nodig. De warmte blijft echter niet in de woning, maar raakt verloren via ramen, muren, vloeren, koudebruggen, maar vooral via het dak! Warmte stijgt en uit onderzoek is gebleken dat het dak verantwoordelijk is voor maar liefst 30% van het warmteverlies! Daar is dus flinke winst te boeken.

Dakisolatie houdt uw woning in de winter lekker warm en in de zomer blijft de warmte juiste buiten. Dat verhoogt het wooncomfort en zorgt voor een lagere energierekening. U kunt uw verwarming wat lager zetten en luchtkoeling via bijvoorbeeld een airco is minder snel noodzakelijk. Dat zorgt ervoor dat er minder energie gebruikt wordt. Een lagere CO2 uitstoot en een lagere rekening zijn het gevolg.

Daarnaast kunnen we zeggen dat we bij DNN milieu altijd al hoog in het vaandel hebben staan. We werken circulair en slopen bijvoorbeeld het mastiek uit de keten. Ook kiezen we voor duurzame materialen die een levensduur van minimaal 35 jaar garanderen.

Maar het allerbelangrijkste! Uit de berekening die we hebben laten doen is gebleken dat de Rc waarde van het dak van 0,872 m2 K/W naar 3,794 m2 K/W is gegaan! Dat is een flinke verbetering en dat heeft grote gevolgen voor uw energierekening! Daarover later meer.

Opbouw dakisolatie

Let wel: De DNN Groep richt zich alleen op platte daken en niet op hellende daken voorzien van dakpannen. Het platte dak op de modelwoning aan de Laan van de Marel 343 in Emmerhout hebben wij inmiddels vernieuwd en geïsoleerd. Daarbij hebben we de ‘badkuip-methode’ toegepast. Daarmee maken we met de dampremmende noodlaag een compartiment zodat eventuele lekkages bij de buren niet bij de opdrachtgever in huis kunnen komen. Een onderdakse badkuip dus!

Het nieuwe dak is als volgt opgebouwd:

Rekenvoorbeeld

De woning aan de Laan van de Marel staat goed ‘model’ voor veel woningen in de wijken van Emmen. Een rijwoning met een plat dak van 63 m2. We hadden hierboven al aangegeven dat de Rc waarde na isolatie naar 3,794 is gegaan. Maar wat is het resultaat voor de energierekening dan? Daar hebben we een voorbeeldberekening voor gemaakt. Het is een voorbeeld en het daadwerkelijke verbruik en de actuele gasprijs zijn variabelen. Maar toch, het tikt aardig aan!

 

Dit zijn de documenten op basis waarvan
wij de besparing hebben berekend:

DNN: Partner in daken

De DNN-Groep is een professionele en innovatieve dakdekkersorganisatie waarin meer dan 50 vakmensen dag en nacht voor u klaar staan. Wij zijn al ruim 40 jaar actief in de dak & bouwbranche, en hebben hierdoor een schat aan ervaring en specialistische know-how. Kiezen voor DNN is kiezen voor een betrouwbare partner met kennis van zaken en een schat aan ervaring in nieuwbouw en renovatiewerk. DNN ontzorgt, denkt mee, draagt gezamenlijke projectverantwoordelijkheid en is pro-actief in het zoeken naar de optimale oplossing voor de opdrachtgever. Met DNN kiest u voor een langdurige duurzame samenwerking.

Heeft u interesse in dakisolatie? We werken graag transparant en daarom kiezen we voor een open calculatie. Is het mogelijk het isoleren met uw buren te combineren? Of wellicht met het hele blok? Dan zijn er zeker besparingen op de totaalprijs mogelijk. Er zijn subsidies mogelijk bij het isoleren van uw dak. De energiecoaches van ‘Emmen geeft energie’ kunnen u daarover meer vertellen!

Heeft u interesse in dakisolatie? Neem voor meer informatie vrijblijvend contact met ons op:

Telefoon: 0591 30 26 21
E-mail: [email protected]